Határtalanul! 2022

Határtalanul! tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

HAT-KP-1-2021/1-000122 azonosító számú pályázat megvalósulása.

A projekt címe: Nyugat-felvidéki vártúra, időpontja: 2022.05.30 – 2022.06.03. Tanulók száma: 40 fő hetedik osztályos és 8 fő nyolcadik osztályos tanuló, pedagógusok száma:4 fő.

2022. május 24-én előkészítő órát tartottunk, ahol megismertettük a tanulókkal a kirándulás helyszíneit, a felvidéki magyarság sajátos helyzetét, valamint kitértünk a viselkedési szabályokra is. Ugyanezen a napon szülői értekezletet tartottunk az utazó gyerekek szülei számára.

A Felvidék műemlékekben, várakban és kastélyokban talán gazdagabb tájain kirándultunk, elsősorban történelmi múltunk tanúit, a középkori várakat célba ejtve. Megismerkedtünk a zoboraljai, szórványlétbe szorult magyarság hagyományainak, kultúrájának utolsó őrzőivel is. Felkerestük a komoly múltra visszatekintő városokat, amelyek igen jelentős szerepet játszottak hazánk iparosodásának, polgári fejlődésének előmozdításában.

  1. nap: Indulás 7.15-kor. Megtekintettük a dévényi várat, sétát tettünk a Duna-Morva folyók összefolyásnál, ahol a vasfüggöny emlékműnél a kommunista rendszer áldozatairól is megemlékeztünk. Ellátogattunk Pozsonyba, ahol először a várat néztük meg, majd lesétálunk az Óvárosba.
  2. nap: A nyitrai Zobor-hegyre kirándultunk. A túra után megnéztük a nyitrai várban található püspöki Szent Emerám-székesegyházat. Késő délután az Esterházy János Zarándokközpontba látogattunk Alsóbodokon, ahol megismerkedtünk Esterházy János felvidéki mártír politikus munkásságával. A nap zárásaként Zsérén a híres Zsibrice együttes hagyományőrző dalait hallgattuk meg.
  3. nap: Nagyszombatra utaztunk, ahol a Szent Miklós templomot néztük meg, valamint sétát tettünk az egyetemi városban. A városnézés után a vöröskői várhoz utaztunk, majd túrát tettünk a csejtei várhoz.
  4. nap: Reggel Galántára utaztunk, ahol megnéztük az Esterházy család ősi rezidenciáját. A kastélyparkban felkerestük Kodály Zoltán fejszobrát. A Vág menti hegyvonulatok gyönyörű várához, a nagytapolcsányi várhoz látogattunk. A nap utolsó programja a bajmóci várkastély megtekintése volt. Este egy új szállásra érkeztünk, ahol az utolsó éjszakát töltöttük.
  5. nap: A bányavárosokat néztük meg: Selmecbánya, Besztercebánya, Körmöcbánya.

Esténként az aznap látott, hallott információkból játékos vetélkedőt szerveztünk a gyerekeknek, amelynek eredményhirdetése a projektzáró témanapon volt, ahol bemutattuk kirándulásunkat a felső tagozatos tanulóknak.