Dózsa Galéria

DÓZSA GALÉRIA

 

Megnyitottuk Keresztúri Ildikó
Nógrádi tájakon című természetfotó kiállítását
az iskolai galériájában

Köszönettel tartozunk Balassagyarmat Város Önkormányzatának, ahonnét megkaptuk a kiállítási anyag egy részét.
A tablókon összesen 42 kép található, amelyeket még 20 fotóval egészítettünk ki,
hogy a galériát teljes egészében a természet szépségeivel töltsük meg. Keresztúri Ildikó csodálatos fotói hozzájárulnak ahhoz,
hogy közvetlen környezetünk sokszínűségét, csodáit észrevegyük, és kedvet kapjunk, hogy mi is felkeressük a gyönyörű nógrádi tájakat.
A kiállítás megnyitására Medvácz Lajost, városunk volt polgármesterét kértük fel, aki sokrétű tevékenységei mellett lelkes és értő fotográfus,
a Balassagyarmati Fotókör alapító tagja.
A megnyitó ünnepségen Kenyeres Csanád 8.b osztályos tanuló és Lévárdi Beáta tanárnő zongorajátékát is meghallgathattuk.


Kiállítás megnyitó
Kacsári Eleonóra festményeiből

Kacsári Eleonóra festményeiből Lélekszilánkok címmel nyílt kiállítás az iskola galériájában. A 24 képből álló tárlat egy része emberi alakokat ábrázol, amelyek fotókról készültek, és az alkotó pillanatnyi hangulatát tükrözik. A többi kép absztrakt alkotás, amelyhez mindenki hozzáteheti a maga gondolatait, érzéseit. A megnyitót Lévárdi Beáta tanárnő és Rafael Benjámin 8.b osztályos tanuló zongorajátéka, Hugyeczné Giebiszer Beáta kis kórusa valamint Gaál-Kovács Andrea által felkészített tanulók versei és prózái tették színesebbé.

Öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy Kacsári Eleonóra első kiállítása a Dózsa iskola galériájában került megrendezésre!

„Gombostűre szúrva szépen
Ezernyi színes pillanat.
Az idő, ha megdermed a képen,
az öröm talán itt marad … „
(Ákos)


Találkozás a természettel

 

Találkozás a természettel címmel nyílt kiállítás a Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskolában. A tárlaton az iskola pedagógusai által készített természetfotók tekinthetők meg.
A természet szépségeinek fényképen való megörökítése már hagyománynak tekinthető az intézményben. Az elmúlt években több alkalommal hirdettek meg fotópályázatot a tanulók számára. Elsőként a digitális oktatás időszakát tették színesebbé a Természet képekben című felhívással, amelyre három kategóriában is lehetett képeket küldeni: A fotózás különleges és egyre népszerűbb önkifejezési módját sok tanuló választotta, és közel kétszáz kép közül kellett kiválasztani azokat, amelyek az iskola galériájában kerültek kiállításra. A nagy sikerre való tekintettel még azon a nyáron egy újabb pályázat keretében a Mesebeli tájak, pillanatok, hangulatok megörökítésére bíztatták a diákokat. A képek zsűrizését az iskola egykori tanára, Oláh József amatőr fotós vállalta, aki tudását és gondolatait szívesen adta át a gyerekeknek.

A mostani kiállításon a pedagógusok mutatják meg a tanítványaik számára, hogy melyek voltak azok a pillanatok, amelyeket a fényképezőgép lencséjén keresztül őriztek meg a természettel való találkozásuk során. Az iskola aulájában összesen 50 db fotó tekinthető meg. A kiállításnak a tanulók nemcsak passzív szemlélői, hanem szavazniuk is lehet az általuk legjobban tetsző képre, illetve vannak olyan fotók, amelyeknek címet is adhatnak.

Az iskola közösségéből egyre többen keresik tudatosan az alkalmat, a témát, a tájat, a hangulatot, az érzést, amelyet egy-egy fotó segítségével alkotásként közvetíthetnek a többiek felé.

A tárlat március közepéig tekinthető meg a Dózsa iskola galériájában.